Home»Elementy oferty»HACCP/GHP/ GMP/IPM

OFERUJEMY PAŃSTWU KOMPLEKSOWE USŁUGI W ZAKRESIE DDD

Usługi HACCP/GHP/GMP/IMP

HACCP (Analiza Ryzyka i Krytyczne Punkty Kontroli)

HACCP

Analiza zagrożeń – postępowanie mające na celu ocenę zagrożeń na określonym etapie postępowania i stopień ryzyka wystąpienia określonego zagrożenia.

Krytyczny punkt kontroli – surowiec, półprodukt, miejsce, operacja itp. w którym występuje duże ryzyko zagrożenia i można podjąć działania zapobiegawcze. Jest to system uniwersalny, który może być zastosowany w każdym rodzaju produkcji wyrobów związanych z żywnością.

Człowiek w kombinezonie ochronnym, zakładający rękawiczki w przygotowaniu do dezynfekcji

Główne cele systemu HACCP:

  • identyfikuje (te punkty w tych działach, gdzie może wystąpić ryzyko żywnościowe);
  • analizuje (punkty potencjalnego ryzyka żywnościowego w działaniach biznesu żywnościowego);
  • decyduje (które ze zidentyfikowanych punktów są krytyczne dla bezpieczeństwa żywności);
  • wdraża w życie skuteczne procedury kontroli i nadzoru w punktach krytycznych;
  • opanowuje zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności;
  • chroni interesy klienta (zapewnia produkcję bezpiecznej żywności);
  • chroni interesy producenta (umożliwia udowodnienie prawidłowego prowadzenia działalności)



HACCP jest systemem, który:

  • zagwarantowanie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  • eliminacja zagrożeń powodujących psucie się żywności.

Podstawą wprowadzenia jest spełnianie przez zakład wymogów GMP i GHP.

Człowiek w kombinezonie z odpowiednim sprzętem, przygotowujący się do oczyszczania pomieszczenia

GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)

  • działania, które muszą być podjęte, i warunki, które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający właściwą jakość zdrowotną żywności, zgodnie z przeznaczeniem;
  • zbiór zasad dotyczących podstawowej działalności zakładu, których utrzymanie jest konieczne do uzyskania wyrobu o odpowiedniej jakości zdrowotnej.

GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)

  • działania, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności;
  • system zapewniający utrzymanie higieny zakładu.

System GHP wymaga:

  • instrukcji utrzymania higieny pomieszczeń, maszyn, personelu, badań lekarskich, planów, szkoleń;
  • wykonywania wszystkich czynności w produkcji żywności w warunkach zapewniających jej właściwą jakość zdrowotną;
  • dokumentacji działań i ciągłych szkoleń personelu z zakresu higieny.

Elementy GHP:

  • procedury zwalczania szkodników;
  • procedury czyszczenia mycia i dezynfekcji.

Systemy GMP/GHP są punktem wyjścia do wdrażania innych systemów zapewnienia jakości, nie tylko HACCP.

System zabezpieczeń przed szkodnikami, który stosujemy, oparty jest na zasadach zintegrowanej walki ze szkodnikami – IPM ( Integrated Pest Management – integrowane metody zwalczania szkodników) i jest zgodny z zasadami GMP/GHP i HACCP.

Działając zgodnie z zasadami IPM i HACCP w pierwszej kolejności wybieramy zawsze metody, które są:

  • najmniej szkodliwe dla zdrowia ludzi;
  • najmniej szkodliwe dla środowiska;
  • zagwarantują trwałe rozwiązanie problemu;
  • nie wymagają zastosowania pestycydów;
  • są zgodne z aktualnie obowiązującymi przepisami sanitarnymi.

Informujemy, iż w celu dostosowania strony do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu.